ik doe het me niet na...

Oud nieuws 

(activiteiten ouder dan huidig jaar zie: portfolio)

Oktober 2018  Aangenomen bij Prison Escape in Breda!

Ik ga spelen bij Prison Escape in Breda! Als je benieuwd bent welke rol - moet je gewoon komen!

https://prisonescape.nl/1 oktober 2018  Kandinsky College

En wederom bij het Kandinsky College! Deze keer, net als vorig jaar ook, om de tweedejaars, die tweetalig onderwijs krijgen, ook kennis te laten maken met theater. Bij mij improtheater - bij mijn collega van het Kandinsky teksttheater en eindigen met een voorstelling waarbij ze aan elkaar laten zien wat ze hebben gedaan. Het was weer een fijne dag hier!

25 september 2018  Training vitaliteit en verbinding bij Onder de Bomen in Nijmegen

Uit Collectief Kasko is meteen een mooie samenwerking ontsprongen met Denise Filippo! 

Bij ambulante zorginstelling Onder de Bomen in Nijmegen hebben we een mooie training gegeven waarbij de connectie gelegd werd tussen verbinding en vitaliteit. Waarin we met de DISC kleuren en LEGO werkten, bespraken wat er op dit moment goed en minder goed ging binnen het team, en waarbij we stil stonden bij waar jouw focus ligt en dat je dient te schakelen tussen focus op jezelf, je collega's en je organisatie. 22 en 23 september 2018  Weekend cursus terugspeeltheater van Edgard Geurink!

Esher Impro is samen met Sprook uit Deventer een weekend Terugspeeltheater gaan oefenen! Alles onder de bezielende leiding van Edgard Geurink! Een zeer ervaren terugspeelspeler en trainer en regisseur! Veel geleerd en tegelijk veel  vertrouwen opgedaan dat Esher Impro een prachtige kwaliteit kan leveren! Fijn en benieuwd naar de toekomst met deze prachtige spelers, Hugo Blom, Sanne van Vugt, Charlotte Rutgers-Latour, Jeroen de Hartog en ik zelf. 

15 september 2018  Nijmeegse Improbattle: Tot Hier!

Wat een feestje om daar de avond te presenteren met Jeroen de Hartog! 

6 teams uit Nijmegen streden om hun naam aan een geitje te mogen doneren van de Goffertboerderij! De zalen waren uitverkocht! De sfeer was fantastisch, zowel onder het publiek als op het podium!

Volop genoten!


10 september 2018  Start van een samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als simulatiecliënt

Dit jaar ga ik in diverse lessen deelnemen als simulatiecliënt, waarbij studenten oefenen in gespreksvaardigheden en dergelijke. Ofwel ik ga veel werken als trainingsacteur! Wekelijks word ik ingedeeld bij lessen van Verpleegkunde, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening etc. Lekker - kilometers maken! En superleuk om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze jonge hulpverleners in spé! 


8 en 9 september 2018  2 workshops in het Polanentheater in Amsterdam!

Henk van der Steen heeft ons deelgenoot gemaakt van het Europese Our Lives project en op zondag ben ik de beginselen van Stanislavsky bijgebracht door Ida van de Lagemaat van Improduct. Mooie vormen weer uit mee genomen. En hoe verbindend improviseren altijd weer is. We zijn anders én hetzelfde... allemaal. 


7 september  Mindmix in Tholen!

Ik was weer met MIndmix op pad voor een mooie klus in Tholen! Een groep van ongeveer 100 kinderen kreeg theatersportles met als thema 'leer elkaar kennen' - gericht op inclusie en leren kennen van de mensen die je normaal niet zo snel zou opzoeken. Echt een gave middag!


september 2018  Start van een heleboel moois!

  • JIM voorstellingen en forumvoorstellingen van BASTA worden weer gerepeteerd!
  • Cursus theatersport in Lent is gestart! Mensen onderdompelen in de lol van theatersport!
  • Binnenste Buiten, theatersport met Schwung is weer begonnen! Lekker spelen op maandagavond!
  • Diverse theatersportgroepen die me benaderen voor een of meer lessen! Super leuk om korte blokken les te geven aan nieuwe mensen!
  • ESHER IMPRO #EI krijgt vorm! Groep mooie ervaren improspelers weten te verzamelen waarmee we mooie bedrijfsopdrachten gaan binnenhalen. We gaan ons voorbereiden op de eerste klus bij Buurtbemiddeling 073!


28 t/m 30 augustus 2018  Scrumathon bij Collectief Kasko 

Een aantal ZZP'ers die zich bezighouden met trainingen binnen bedrijven hebben de handen ineengeslagen om hun kennis en talenten te delen. Deze 3 dagen nagedacht over welke vorm dit collectief moet krijgen. Een voorkant, een soort winkel, waar producten en trajecten of trainingsabonnementen te krijgen zijn en een achterkant waar kruisbestuivingen plaats vinden van verschillende disciplines en werkvormen en trainingen op maat gerealiseerd worden! Elke maand gaan we elkaar inspireren en samenwerken!


23 t/m 26 augustus 2018  AIN world conference in Parijs

3 volle dagen mezelf onderdompelen in toegepaste improvisatie op het Applied Improvisation Network wereld congres. Heerlijk om me te begeven tussen 200 gelijkgestemden. Het was druk en vol en veel en interessant! Veel geleerd over hoe anderen werken met toegepaste improvisatie, hoe ze het aanbieden, en waar ze het in gebruiken. Mooie mensen ontmoet en weer dichterbij mijn eigen wensen en idealen komen te staan. Volgend jaar in New York?


23 augustus 2018  Terug bij Kandinsky College!

Kei leuk! Een terugkerende opdracht voor de brugklassers van het Kandinsky College in Nijmegen. De wenweek, waarbij ze kennismaken met elkaar en de school. En ik geef altijd 4 klassen een lesje theatersport - superspannend voor die brugpiepers en altijd een beetje chaotisch, maar leuk is het wel!


11 augustus 2018  Bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand

Eigenlijk niet als zelfstandige, maar als vriendin. Eigenlijk niet echt een opdracht voor CP IMPRO en hartstikke vrijwillig. Maar wat mij betreft wel de moeite waard om te benoemen. Ik was trouwambtenaar voor 1 dag voor twee lieve vrienden. Het was een prachtige dag, waarbij het lukte om hun liefdesverhaal te vertellen en deze over te kunnen brengen aan zowel de Nederlandse als Duitse gasten. Het was een prachtige liefdevolle dag en ik ben supertrots dat ik onderdeel mocht zijn van deze bijzondere gebeurtenis! 

26 juli 2018  WOW factor bij de Volksbank

In samenwerking met Benito Bex van Baazz hebben we een gave training bij de Volksbank neergezet, waarbij talentontwikkeling en groeimindset centraal stond. De deelnemers zijn bezig geweest met hun kwaliteiten en hoe ze naar ontwikkelen en leren kijken. En ook met de vervolgstappen in hun carrière zijn geëxploreerd. 

Mooie training met mooie reacties achteraf. 

19 en 26 juni 2018  2 supertrainingen bij Theatersport Amersfoort!

Het was weer een feestje! 

Erg leuke lessen gegeven bij Amersfoort Theatersport! Improviseren vanuit het niets, in het nú zijn met elkaar, wat afstand en nabijheid met spelaanbod doet... Wat een enthousiasme en leergierigheid! Ik hou me aanbevolen om opnieuw les te geven bij die toffe club mensen!

Het goeie nieuws! Ik sta daar binnenkort op de site als één van de vaste docenten!  


 9 juni 2018  Dagje workshops en impro-voorstellingen in Hoorn bij IMPRO XL

Prachtige workshop over intimiteit van Willy Dorgeloos van Subrosa uit Groningen. Hoe dichtbij mag iemand komen op het podium. En hoe dichtbij mag je bij jezelf komen? Ook een leuke workshop van de mannen van Broos gevolgd. Hoeveel soorten mannen bestaan er eigenlijk en kun je een lekker platform bouwen met niks.. echt niks? Toen ik de weergaloze voorstelling van Broos had gezien, begreep ik wat ze bedoelden. Mooie longform groep hoor! En ik had een lekker dagje uit, waar ik ook nog wat van opgestoken heb!

  16 en 17 juni 2018  Weekendlang kennismaken met terugspeeltheater

Samen met Charlotte Rutgers-Latour van Pittens&Latour, heb ik deelgenomen aan een weekendcursus Terugspeeltheater bij Marius Gosschalk van Theater Draad. Het was een bijzondere kennismaking met deze theatervorm, waarbij Charlotte en ik een nieuwe toepassing hebben gevonden, die we kunnen gebruiken bij diverse opdrachtgevers. 

Vanuit het publiek komen verhalen, die door de spelers uitgespeeld worden. Niet zozeer 1 op 1 een toneelstuk, maar meer een zorgvuldige weergave van het verhaal, waarbij het heart of the story boven komt drijven. Waarbij altijd universele thema's aan bod komen, die door het publiek weer herkend worden en zodoende geïnspireerd worden om nog meer verhalen te delen. Er ontstaat verbinding en een sfeer van delen. 

Wij zijn enthousiast en er komt zeker meer van in de toekomst! In het weekend van 22 september organiseren we voor de gezelschappen Sprook en Escher een verdiepingscursus terugspeeltheater! De eerste opdracht staat ook al in oktober bij Buurtbemiddeling 040 in Tilburg! 
Nu al zin in!

  24 mei t/m 28 juni 2018  Introductiecursus Theatersport in Lent

Een reeks van 6 lessen basis van theatersport. Het was een klein clubje van 6 mensen, maar wat een toffe 6 lessen hebben we gehad. Met als hoogtepunt wel de muzikale les. In iedere reeks lessen zorg ik voor muzikale impro, met als vaste pianist Leon Wybenga, die zijn pianospel ook improviseert en afstemt op de spelers. De chinese dame en de timboektaanse man stalen de show... Nu al zin in de volgende reeks in september!


 25 t/m 27 mei 2018  Theatersportweekend


Ow wat was het weer een feest! Het TSW 2018 was super leuk - toffe workshop gevolgd bij Richard Roling, over seksualiteit in improtheater. Kwetsbaar en eerlijk. En ook wel een beetje spannend!

Ook zelf een workshop gegeven met spelvormen die Keith Johnstone in zijn masterclass heeft gebruikt. Een workshop over werkelijk afgestemd zijn op elkaar, over elkaar willen uitdagen om scherp te zijn, over hoe je werkelijk in het moment bent en aanvoelt wat de eerstvolgende stap in het verhaal is. Veel inhoud - weinig tijd! Maar wel superleuk!

En er was natuurlijk een verkleedfeestje - wij waren Rons Honneymoonsquiz... en ik was: de Bruid. 

 10 t/m 13 en 18 t/m 20 mei 2018  Zeer succesvolle voorstelingen Tracing Thomas

2 volle weekenden speelden we de sterren van de hemel in IJmuiden! Wat een succes! Wat een gave reacties van het publiek! Het was te gek. Hopelijk in de toekomst meer van dit spektakel! Wil je up to date blijven, kijk op www.tracingthomas.nl

 3 mei 2018  Met jongeren van Improbattle bij ouderen in Den Haag

Op 3 mei speelden we een bijzondere voorstelling op een bijzondere locatie in het kader van het project Koren Zingen Voor Ouderen van Fonds1818. In het ontmoetingscentrum van WZH Waterhof in Den Haag ontmoetten de jonge spelers van ImproBattle een groep licht dementerende ouderen met verschillende culturele achtergronden. Door een speeddate met de ouderen waarbij gesproken werd over hun herinneringen van vroeger, werden de spelers geïnspireerd voor een geïmproviseerde voorstelling in de middag.

 

 23 april 2018  Les gegeven aan Liever veul Bloemen in Wageningen!Thema was verbinding en het was een fijne avond met deze gemotiveerde groep!  

8 t/m 15 april 2018  8 daagse Masterclass Keith Johnstone

 

Dit was een beleving! Ik heb er een blog over geschreven. In 2 delen staat deze op Improblog.nl! 

Lees het 1e deel hier!

En het 2e deel hier!

5 april 2018  Wedstrijdje tussen Hakoena uit Wijchen en de deelnemers van mijn cursus in Lent Jong Belegen

Marieken Peeters, impro-docente bij Hakoena en ik hadden het vlot bekokstoofd. Een wedstrijdje in de bibliotheek in Wijchen. Het is zo leuk om een groep 'jonge' spelers te laten ervaren hoe het is op een podium. 

De spanning die van tevoren daarbij komt kijken, de groepsvorming die daarbij plaatsvindt. Trots zijn op elkaar, op wat je geleerd hebt en hebt gedurfd. De energie die er vrij komt evenals de creativiteit.

Prachtige avond... en ik? Ik ben super trots op mijn clubje!(foto's: Jeroen van den Berg, Flexart)

29 maart 2018  Theatersportworkshop Johannesschool Tiel
 "We willen vooral plezier maken!" Nou, dat komt in orde. Ik heb de medewerkers van deze vrije school lekker laten spelen en kennis laten maken met theatersport. Het was een relaxte, vrolijke ochtend. En dan wordt het snel duidelijk dat leraren vaak ook verhalenvertellers zijn. Erg leuk!

27 maart 2018  Theatersporttraining Mime en Ruimtegebruik Beginners Plus groep Amersfoort
Van de 13 deelnemers hebben 6 hun beoordeling achtergelaten bij Deventer Theatersport. Ze waren content geloof ik!  :-) 

5 van de 6 gaf de les een 5 op een schaal van 1 tot 5. De 6e gaf me een 4. 

Het was ook een te gekke avond. Lekker spelen en experimenteren met je lichaam, uitbeelden van dagelijkse handelingen. De dingen die zo voor de hand lijken te liggen, zijn toch moeilijker dan je denkt, als de loep er op gelegd wordt. 


21 maart 2018  Forumtheater op het Revius college in Doorn

In samenwerking met Muniek, voor de CVO opleidingsschool interactief theater mogen maken met docenten in de dop. 1e jaars van de hogeschool Utrecht en 1e jaars van de universiteit Utrecht hebben geoefend op situaties in de klas. Klassenmanagement , positie van een stagiaire in de klas ten opzichte van de docent en de leerlingen, moeilijke thema's bespreekbaar maken zoals de dood en 1 op 1 gesprekjes voeren. Een enorme vruchtbare ochtend. En zij maakten een korte documentaire. 

15 en 22 maart 2018  JIM voorstellingen


13 maart 2018  Workshop talentontwikkeling bij Welcom in Didam

"We willen iets met theater en talentontwikkeling voor onze jongeren"... 

Dat is gelukt! Het was een te gekke ochtend - 4 jongens van 14 jaar en een geschiedenis docent. Samen spelen en echt veel plezier maken - en daarnaast leren over hoe de leercirkel in elkaar zit en nadenken over wat je graag zou willen ontwikkelen. Wat is de eerste stap die je kunt zetten? Bijzonder om de jongens zich veilig genoeg te zien voelen om het écht te bespreken! En óók nog eens zeer talentvolle jongens op het podium... Het was een feestje!


12, 16, en 20 maart 2018  Trainingsacteren op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Thema was rouw en verliesverwerking. Pittige thematiek voor deze jonge hulpverleners in de dop. En eigenlijk ook voor mij! Maar ook mooi en leerzaam voor alle partijen. 

Lisette Boland - van Breda, docent waarmee ik samen werkte:
"Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren. Je kan je enorm goed verplaatsen in de rollen maar ook in de studenten. Daardoor kan je erg goed inspelen op hun wensen en behoeften en zorg je voor een veilige en vertrouwde sfeer. Je oefeningen tussendoor waren inspirerend en helpend."

9 t/m 11 maart 2018  Nederlands Theatersport Toernooi

We hebben het gered tot de kwartfinales!!!

Wat een fantastisch weekend was het.. Vooral de zaterdag vlogen we door de wedstrijden heen. Wat een heerlijke ervaring om de flow weer te ervaren die theatersport met zich mee kan brengen. 


 

 

 6 maart 2018  Voorstelling op de jaarlijkse JIM dag!

Het actualiteitenprogramma Brandpunt+ liep mee met JIM-directeur Levi van Dam en bracht twee JIM-duo’s in beeld:  Kamran & Jamil en Wilma & Bodil. Kijk hier die aflevering.

En 6 maart was de JIMdag. Ervaringen uitwisselen, workshops en een lezing van Ben Tiggelaar. Én natuurlijk onze voorstelling! Het was een mooie leerzame dag. 

28 februari 2018  Theatersportles en korte voorstelling in Oldenzaal

In samenwerking met Mindmix heb ik in Oldenzaal voor alle kinderen van de gemeente, een korte theatersportvoorstelling gespeeld en een workshop gegeven voor die kinderen die dat leuk vonden! Werken met de meiden van MIndmix is altijd een feestje!


26 februari 2018  Theatersportles op het Fiioretti college in Veghel

In het kader van talenturen op het Fioretti heb ik een les gegeven over de beginselen van theatersport aan super leuke kids van 14 of 15 jaar! Gezellig en leerzaam! 


3 en 4 februari 2018  Tweedaagse cursus Transmasks met Steve Jarand

OOOHH WAAAUW!!! 

Stem - lijf - emotie - nieuwe identiteit - primaire reactie - alles kwam samen in deze masterclass. Heel bijzonder, bijna magisch wat er gebeurt wanneer je je identificeert met zo'n masker... het neemt je even over... Hele mooie ervaring - puur en een letterlijke belevenis van primaire reactie: er bestaat alleen maar een eerste stap... 

29 en 30 januari  Tweedaagse Train-de-trainer Improvisatietechnieken in de Werkpraktijk bij F-Act (Raymond van Driel)


Twee lange intensieve, maar inspirerende dagen gehad, waarin ik nieuwe vocabulaire heb geleerd voor de toepassing van de improvisatie mindset en -vaardigheden en tegelijk nieuwe werkvormen geleerd. Geleerd over hoe je improvisatie in het bedrijfsleven toepast en hoe je het verkoopt aan mensen die er geen idee bij hebben. Mooie mensen ontmoet met allemaal een totaal ander rugzakje vol kennis en ervaring.

27 januari 2018  Dagje IMPRO Amsterdam

2 workshops gevolgd op het improfestival! Een evenement dat ik als improtrainer/speler niet aan me voorbij kan laten gaan. 

Ik heb geleerd over afstemming en focus bij de workshop Mass Impro met Anja Sophie Boorsma en ook bij Bewegen voor Dummbies met Laura Doorneweerd, stond afstemming op de ander, maar ook op je eigen lichaam centraal. Vertragen en versnellen en het effect daarvan. 

De kunst van het weglaten en creëren van ruimte in tijd en plek. Deze mooie dag afgesloten met de improvoorsteling Murder she improvised!

23 januari en 6 februari 2018  Tweedaagse Mindset bij Platform Mindset

Ik heb de ambitie om met improvisatietheater als middel, inzicht te geven in de mate van prestatie-cultuur die er binnen groepen mensen (ongeacht of het je team binnen je bedrijf is, een groep studenten of je eigen familie). Wat dat doet met je ontwikkeling en vitaliteit en wat als alternatief kan dienen, zodat er én minder prestatiedruk op ieders schouders ligt én uiteindelijk de resultaten zullen verbeteren. 

De mindset tweedaagse heeft me hierin voorzien van een bulk kennis en theoretische onderbouwing!

 

19 en 20 januari 2018 Voorstelling en masterclass Laura Doorneweerd en Gael Perry (FR)

Naar de andere kant van het land om me laten inspireren door een mooie longform improvisatievoorstelling en de volgende dag een ochtend vol nieuwe impro-gereedschappen verzameld voor in mijn toolbox. Deze keer was het thema: Edits. Fijne dingen geleerd! Bedankt Gael!


18 januari 2018 Aftrap theatersportcursus voorjaar 2018

Jeej!! De nieuwe reeks van 12  donderdagavonden is weer gestart! Deze keer met een aantal oude bekenden en een paar nieuwe gezichten! We maken er weer een toffe cursus van, waar personages, verhaalopbouw, zingen, emoties, mime allemaal een rol speelt in de scènes die tevoorschijn komen.


11 januari 2018 Energizer / theatersportvoorstelling Kick off 'Bijzonder Werkt 3.0'

In opdracht van de vrijwilligerscentrale Nijmegen heeft CP IMPRO de energizer van deze kick-off verzorgd. Een half uur heb ik met Danny Smits, Tessa van der Rijken en Charlotte Rutgers Latour, met de thema's gespeeld in onze geïmproviseerde scènes. Het publiek uiteraard actief betrokken, zodat zij met een fris gemoed hun workshops tegemoet gingen. 

8 en 9 januari 2018 Trainingsacteur / gastdocent Oplossingsgericht werken

Het jaar goed begonnen met deze mooie opdracht bij de HAN in NIjmegen. 3 klassen met 2e jaars SPH studenten lesgegeven in Oplossingsgericht leren, aan de hand van 3 casussen. Waar ik telkens de rol van de cliënt op me nam, hebben de studenten de rol van hulpverlener ingevuld en zo geoefend in deze gespreksvaardigheid. Ook op de stoel van toeschouwer waren ze actief betrokken bij dit leerproces.